Агроведомството работи по вариант за въвеждане на таван върху евросубсидиите за

...
Агроведомството работи по вариант за въвеждане на таван върху евросубсидиите за
Коментари Харесай

Лоши новини за Бентлитата и Калинките

Агроведомството работи по вид за въвеждане на таван върху евросубсидиите за земя в размер на 100 000 евро. Парите, които останат, ще се преразпределят към дребни и междинни фермери, обработващи до 6500 декара. Контрата ще е у 200-300 едри фермери, зинали с най-широкото гърло за евро финансирането в земеделието. Това заяви аграрният заместник-министър Момчил Неков, а заложеният таван на дотациите е вписан в съдружното съглашение на ръководещите и е тройно по-нисък от този по досегашния програмен интервал.

И в други страни в ЕС до 10% от фермерите получават към 80% от европарите в земеделието, само че Брюксел демонстрира воля да постави спирачка на новите агромилионери. Как ще бъде приложено у нас е обособен въпрос - всичко било към този момент на ниво планове, предстоят срещи с браншовите организации и може да има допълнителни промени. Работело се и по вид част от спестените посредством намаляване на тавана средства да се изплащат за така наречен обвързана поддръжка, която смята помощта съгласно създаденото и продаденото. Както и по механизъм, по който Фонд " Земеделие " да подсигурява пред търговски банки заеми по фермерски планове.

Преди няколко месеца новият началник на фонд " Земеделие " Борис Михайлов увери на собствен ред, че " времето на безнаказаност отмина ". А служителите щели да " излязат от анонимност " в опит за прекъсване на корупционните практики. Михайлов даде обещание фондът да стане " чиновник на дребните фермери ", които не могат да си разрешат юристите, консултантите и счетоводителите на едрите в сектора. И за кой ли път чухме, че е " неприемливо България да внася редица аграрни артикули - от ябълката до чесъна, откакто в недалечното минало е изхранвала Източна Европа, а в този момент 200 села са пусти и заличени ".

" Няма да скрия от вас, че в структурите на фонд " Земеделие " работят значително хора, които живеят в междинните епохи и се мислят за феодали, а на бенефициентите гледат като на крепостни селяни. Обръщам се към земеделските стопани, с цел да ги уверя, че тези чиновници към този момент са предизвестени и ще се разделим с тях и ще отидат в бюрата по труда, в случай че не престават с този вид държание. Практиката през последните най-малко 15 години демонстрира, че съвсем всички нови шефове на ведомството заявяват бистрота, ден на отворените порти и лесна връзка с администрацията, само че фермерите твърдят че това действително не се случва ", сподели Михайлов.

За цялото ни евро участие аграрното министерство надали е изпуснало даже за момент първото място откъм политическа корупция, обръчи и схеми. Та нали от онази Калинка с подправената тапия отпред на фонд " Земеделие " усвоихме нарицателното " калинка ", което може умерено да бъде прието за дума на десетилетието. И нали една земеделска министърка на ГЕРБ предложи " да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това финансиране ще ни спрат. Сега да се хвалим какви измамници сме - на следващия ден нали ще кажат: Значи не би трябвало да получавате тази помощ! "

Ха нека турят някакъв ред в това корупционно тресавище, въпреки че вероятността за побългаряване на всичко свястно е неизменима. Особено когато става въпрос за бизнес с обезпечено високи доходи, % от чийто лъвски къс се разпределя почтително по вертикала. Колко години шества безметежно обществената загадка, че проектите минават само в случай че си платиш. Откога е налице консенсус, че обезпечените от и в интерес на ГЕРБ отчисления доближават 40%, с които се пълнят офшорни сметки и чекмеджета. Защо служителите са се държали по този начин ли? Ами тъй като знаят, че са предпазени и безнаказани. Ако знаеха, че едно недоволство от фермер може да им коства държавният пост и пенсията плюс присъда с конфискация, щяха да се замислят. Ама едва ли!

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР